Tjener med EUX

Uddannelsen er til dig, der brænder for at give gæster en god serviceoplevelse. På skolen lærer du om mad og drikke, og hvordan du professionelt betjener gæster på et spisested. Du brænder for gæstekontakt og sætter pris på at levere god service. Hvis du vil have kompetencer, der giver adgang til videregående uddannelser og til en karriere fyldt med muligheder, så ta’ denne uddannelse med EUX.

Bliv tjener med EUX.

En vigtig del af arbejdet som tjener går ud på at tale med gæsterne og vejlede dem på baggrund af menukortet og kundernes individuelle smag. Det kræver, at du følger med i, hvad der sker i køkkenet, så du ved, hvilke retter, der kan serveres. Som tjener lærer du også om borddækning, afregning og om hvordan man mikser drinks. Du får derfor en solid viden om gastronomi og servicering.

BÅDE I RESTAURANTEN OG I KLASSELOKALET

Et godt valg for mig:

Det fedeste ved uddannelsen er kontakten med mennesker, og at du som tjener kan være med til at gøre gæsternes aften til en hel speciel oplevelse. Som tjener er der ikke to dage eller to gæster, der er ens. Og det er lige præcis det, jeg godt kan lide ved tjenerfaget.

Frederik Jensen, tjenerelev

Uddannelsen veksler mellem skole og praktik. Du vil typisk arbejde på hotel og i restauranter med servering af A la carte, selskaber og events. Du vil i jobbet dagligt have tæt kontakt til alle typer af mennesker og være virksomhedens ambassadør, så et venligt åbent og positivt livssyn vil være kompetencer, der straks bringer dig i front som tjener.

FAG 
På skolen får du undervisning i fag som gastronomi, drikkevarer, menulære, konference- og selskabsservering og praktisk tjenerarbejde. Herudover skal du også have fag som arbejdsmiljø, salg og service samt psykologi. Du lærer om og får stor viden om gastronomi og drikkevarer.

EUX
Uddannelsen som Tjener med EUX er til dig, der kan li’ at bruge din viden til at give dine gæster en helt specielt oplevelse. Samtidig stræber du efter perfektionisme og vil gerne holde alle døre åbne for en spændende karriere i Danmark og rundt om i verden. Uddannelsen vil bestå af praktisk og teoretisk undervisning og praktik i en virksomhed, præcis som den ordinære uddannelse til tjener. Du vil samtidig få en del teoretiske fag på gymnasialt niveau.

Tjenerfaget er et anerkendt og værdsat fag i hele verden, og mange steder leder de efter dygtige og ambitiøse unge. Måske drømmer du om at arbejde rundt om i verden? Måske vil du gerne videreuddanne dig til sommelier, læse videre og få en professionsbachelor i ernæring og sundhed, uddanne dig til ernæringsteknolog eller fødevareteknolog. Du brænder måske for at være ham eller hende, der styrer tingene og drømmer om at blive restaurantchef på din egen restaurant eller hotel? Mulighederne med en EUX er mange, og du kan nemmere selv styre, hvilken vej din karriere skal gå og kan altid vælge at læse videre på en videregående uddannelse.  Måske vil du bare gerne gøre en forskel for andre mennesker og samtidig altid have muligheden for at læse videre, valget er dit.

Med denne uddannelse er muligheder for job mange og blot for at nævne nogle: 

  • Ernæringsteknolog
  • Fødevareteknolog
  • Professionsbachelor i ernæring og sundhed
  • Restaurantchef
  • Food and beveragemanager
  • Eventmanager
  • Salgschef
  • Hoteldirektør
  • Sommelier (vinekspert)

Du kan også læse til tjener uden EUX  - læs mere her.

 

Om uddannelsen

Brobygning og introkurser

Kom og oplev uddannelsen. Prøv et introduktionskursus (hvis du går i 8. klasse) eller brobygning (hvis du går i 9. eller 10. klasse).

Prøv brobygning på Kokke- & Tjenerskolen

Prøv introduktionskursus på Kokke- & Tjenerskolen

Uddannelsesforløb

Grundforløb 1
På Grundforløb 1 skal du vælge et hovedområde og en fagretning i dit EUX-forløb. Du har altså et halvt år til at beslutte dig. Grundforløb 1 varer i alt 20 uger. Her på forløbet vil du blive introduceret til branchen. Du får et indblik i, hvad der sker ude i den virkelige verden og du får lov at afprøve flere forskellige fagretninger, så du er sikker på, at du får den uddannelse og den fremtid, der passer bedst til dig.
Husk, at Grundforløb 1 giver adgang til alle erhvervsuddannelser på Selandia - uanset hvilket hovedområde og fagretning, du har fulgt.

Du kommer til at have følgende fag:
Dansk C
Engelsk C
Samfundsfag C

Grundforløb 2
På Grundforløb 2 vælger du, hvilken konkret uddannelse du vil tage, for eksempel om du vil være EUX Gastronom (kok, smørrebrød og catering), EUX bager, EUX ernæringsassistent eller EUX tjener. Det er også på Grundforløb 2 du skal finde dig en praktikplads og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med en virksomhed.
Grundforløb 2 varer i alt 20 uger. Du har fag, som retter sig direkte mod din uddannelse og har samtidig fag på gymnasialt niveau. På skolen har du både teoretiske fag og praktiske opgaver – så du lærer teorien ved at bruge den i praksis.

Du kommer til at arbejde med og have følgende fag:
• Menuplanlægning
• Sundhed
• Service og kundebetjening
• Indkøb
• Kemi C
• Biologi C
• Matematik C

Du afslutter grundforløbet med en prøve, og du får et grundforløbsbevis.

Hovedforløb
På Hovedforløbet skifter du mellem at være på skole i 20 uger af gangen og være ude i praktik i en virksomhed. Når du er i praktik i en virksomhed, får du erfaring og lærer de praktiske mål, der er ved uddannelsen. På skoleopholdene lærer du så fagets teoretiske side. På hovedforløbet skal du ha’ en del fag på gymnasialt niveau:

• Dansk A
• Engelsk B
• Matematik B
• Samfundsfag C
• Kemi B
• Fysik B
• Proces, levnedsmiddel og sundhed B
• Et valgfag på C-niveau: Erhvervsøkonomi C eller organisation C
• Et løft til højere niveau: Matematik A eller engelsk A

Varighed

Varigheden af dit uddannelsesforløb afhænger af det speciale, du vælger og tager omkring 3 år.

EUX

Denne uddannelse kan tages med EUX.
Med en erhvervsuddannelse med EUX får du et svendebrev, så du kan arbejde inden for dit fag, nøjagtig som en almindelig erhvervsuddannelse. Samtidig giver uddannelsen dig adgang til at læse videre bagefter eller senere, hvis du har lyst til det. Du vil så samme vilkår som unge med en gymnasial eksamen. EUX er for dig, der er meget målrettet, fagligt dygtig og en energisk elev.
Du kan tage hele din EUX-uddannelse som gastronom (kok, smørrebrød og catering) og tjener på Selandia.

Her kan du læse mere om, hvad EUX er, og hvad det kræver.

Studiemiljø

Vi synes, du skulle prøve at opleve det selv.
Vi vil gerne, at du har det så godt som overhovedet muligt. Derfor har vi gratis cafè med udvalg af varme drikke, hyggelige omgivelser med pc-adgang, elevrestaurant med økologisk råvarer og blot for at nævne nogle aktiviteter: bordfodbold, petanque og meget mere. Og vi er meget åbne for en dialog, hvis lige netop du har et godt forslag.

Praktik

Uddannelsen som Gastronom (kok, smørrebrød og catering) er en vekseluddannelse, hvor du veksler mellem praktik i en virksomhed og ophold på skole. Praktikforløbene varierer i omkring 1 år og 6 måneder og kan variere lidt fra uddannelse til uddannelse.
I praktiktiden bliver du oplært i de arbejdsfunktioner, som hører til uddannelsen. Du skal selv finde en praktikplads og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med praktikstedet. Selandia har et praktikcenter, hvor du kan få hjælp og vejledning til at finde din praktikplads (se link nederst).

Praktikophold i udlandet:
Hvis du har drømme om at tage dele af din uddannelse i udlandet, kan vi hjælpe dig til at realisere din drøm. Selandia har en lang række kontakter og et internationalt kontor, som kan hjælpe dig med alt det praktiske omkring et praktikophold i udlandet. Læs mere om praktik i udlandet herunder.

Praktikcenteret

Praktik i udlandet

Adgangskrav

Læs om adgangskrav til uddannelsen via linket herunder.

Adgang til hovedforløb
For at komme videre til hovedforløbet, skal du have bestået dit grundforløb 1 og 2 og gennemføre følgende fag, som du gennemgår i løbet af grundforløb 1 og 2:

• Dansk C
• Engelsk C
• Samfundsfag C
• Kemi C
• Biologi C
• Matematik C

Adgangskrav til uddannelsen

Job og videreuddannelse

Måske drømmer du om en lederstilling? Måske vil du gerne være ekspert inden for et bestemt område; økologi og bæredygtighed, salg og produktbranding, kvalitetsstyring eller ressourceoptimering og madspild? Du brænder måske for at være konsulent eller sælger inden for fødevarebranchen? Mulighederne med en EUX er mange, og du kan nemmere selv styre, hvilken vej din karriere skal gå og kan altid vælge at læse videre på en videregående uddannelse. Du kan eksempelvis læse videre og få en professionsbachelor i ernæring og sundhed, uddanne dig til ernæringsteknolog eller fødevareteknolog.
Du kan også fortsætte og blive:
• Chemical and Biotechnical, Food or Process Technology
• Diplomingeniør - fødevaresikkerhed og -kvalitet
• Fødevareinnovation og sundhed

Økonomi og udstyr

Økonomi
De fleste starter uddannelsen på grundforløbet uden en uddannelsesaftale og får ikke løn. Du kan søge SU, hvis du er over 18 år. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i praktik- og skoleperioderne. Løn efter gældende overenskomst. Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.

Udstyr
Når du starter på grundforløbet, skal du betale 700 kr. for knive og bog. Desuden skal du selv betale for en korrekt kokkeuniform.

Ansøgning og optagelse

Du ansøger om optagelse via www.optagelse.dk.

Søg om optagelse her