Praktik i udlandet (PIU)

Praktik i udlandet - værdifuldt på CV'et og en mulighed efter Hhx.

Flere og flere elever på Handelsgymnasiet har fået øjnene op for tilbuddet om et års praktik i udlandet. Med fag som virksomhedsøkonomi, afsætning, engelsk og tysk er de klædt på til fingerspidserne til arbejde inden for alt fra marketing og kontor til mode og shipping. Eleverne er målrettede og bevidste om, hvad der giver relevant og karrierefremmende erhvervserfaring, som de kan bruge i deres jobsøgning efter studierne.

‐ Jeg vil gerne lære at tale flydende tysk, og der tror jeg simpelthen, at man er nødt til at bo i landet. Og så vil jeg gerne lære nogle andre mennesker at kende og gøre op med nogle af de fordomme, vi har om tyskerne, fortæller Signe Bonke Hansen. Hun flytter snart til München, hvor hun skal arbejde med modetøj.

‐ Jeg skal både repræsentere virksomheden på modemesser, men også arbejde med hele indkøbsprocessen, hvor jeg selvfølgelig vil forsøge at påvirke til indkøb af flere danske tøjmærker. Jeg starter allerede dagen efter studenterkørsel med en modemesse i Berlin, siger Signe Bonke Hansen med et stort smil. Hun føler sig heldig over at have et godt internationalt job i modebranchen allerede inden hun har fået hue på.

Helene Mønster skal også til Tyskland, hvor hun tidligere har været udvekslingsstudent i et par uger i en sommerferie.

‐ Tyskland er et stort eksportmarked for Danmark, og der er rigtig mange muligheder i fremtiden. Jeg skal blandt andet arbejde med online marketing, salg og webportaler, og det er noget af det, jeg også gerne vil i fremtiden, siger Helene Mønster.

Vigtigt at skolen koordinerer og hjælper
Når man har bestået grundforløbet på en erhvervsuddannelse eller fået studenterhuen fra hhx eller htx, kan man tages i betragtning til det, der kaldes en skoleudsendelse. Her står skolen som koordinator og kontakt til virksomhederne i udlandet. Handelsgymnasiet i Slagelse samarbejder i den forbindelse med Silkeborg Handelsskole om skoleudsendelser. 

‐ Jeg snakkede med en ven, der også læste på gymnasiet, men hun kunne ikke komme i praktik i udlandet gennem sin uddannelse. Hun skulle selv sørge for det hele, og i den forbindelse er vi ret privilegerede, fordi vi har en kontakt her på skolen, der ved næsten alt om, hvad man skal hvornår, fortæller Malene Lærke Hansen. Hun er kommet gennem nåleøjet til to års arbejde hos et engelsk shippingfirma, hvor hun skal koordinere gods og stå for en del af logistikken.

‐ Man skal være målrettet og meget bevidst om, hvad man vil i branchen for at få et års praktik i udlandet. Nogle elever har også boet hele deres liv i den samme by, og så kan et helt år i udlandet virke lidt skræmmende. Men for de elever, der tager springet, åbner det mange døre. De kommer også forrest i køen til at arbejde, når de er færdige med for eksempel en universitetsuddannelse, siger Henny Rønne, der gennem de sidste 18 år har været international koordinator.

Hendes opgave er at tage eleverne under sine vinger og guide dem til at skrive gode ansøgninger, tage med dem på ansættelsessamtalerejse, holde snor i dem under opholdet og sikre sig, at det bliver en god oplevelse.

Danske elever er ”mærkevarer”
PIU er ikke kun en gevinst for eleverne. De tyske og engelske virksomheder sætter også pris på den danske arbejdskraft. Det erfarer Henny Rønne fra sine besøg hos virksomhederne.

‐ De vil gerne have danske praktikanter, fordi vores elever for eksempel behersker regneark og andre programmer fra dag et. Og så er de mere serviceminded end for eksempel tyske elever. Eleverne er også opsøgende i forhold til opgaver, hvilke de heller ikke er vant til fra andre elever. Og det giver dem samlet et godt ry blandt de udenlandske virksomheder, fortæller Henny Rønne.

Henny Rønne er også meget opmærksom på, at eleverne lever op til det gode ry, da bare én dårlig oplevelse for en virksomhed kan ødelægge praktikplads for altid.

‐ Vi havde en elev i en virksomhed sidste år, hvor virksomheden havde en meget dårlig oplevelse. Det resulterede i, at de ikke har praktikplads i år, og det er rigtig ærgerligt, når det på den måde går ud over andre elever, der gerne vil af sted, siger Henny Rønne.