GODE RÅD TIL AT GUIDE DIT BARN

Find vejen til barnets interesser og drømme. Gå på opdagelse sammen i mulighederne.

Valg af ungdomsuddannelse er dit barns hidtil største og vigtigste valg. Det kræver mod og selvindsigt at finde den rette uddannelsesvej. Og det kræver en hjælpende hånd fra dig. Lyt til dit barn; Hvad er han eller hun god til? Hvad skaber glæde hos dit barn? Her giver vi dig fem råd til at blive dit barns bedste vejleder.

1. Snak om interesser fremfor uddannelser

Tag en snak med dit barn og spørg ind til hans eller hendes interesser og drømme for fremtiden. Hvad optager for eksempel din søn eller datter i skolen og fritiden? Hvad har dit barn af faglige, personlige og sociale styrker og kompetencer? Forsøg at have en åben dialog og spring ikke til et hurtigt valg. Udfordre dit barns drømme uden at slette dem. Hav fokus på fremtiden i stedet for valget her og nu.
Til hjælp kan du bruge vores uddannelseshjælper til at finde den uddannelse, der passer bedst til dit barn. Klik her.

UddannelsesGuiden har også værktøjet "Uddannelseszoom", som tager udgangspunkt i interesser fremfor uddannelser. Prøv den her.

2. Fortæl din historie

For mange unge er arbejdslivet og de mange jobmuligheder en ukonkret og fremmed verden. Fortæl dit barn om din egen karrierevej og de overvejelser og dilemmaer, du har stået overfor. Det er sjældent, at man arbejder inden for det samme området hele livet, så selvom man tager en bestemt uddannelse, skal dit barn vide, at der stadig er mange muligheder og det ikke er et valg for livet, de gør sig. Lad din søn eller datter vide, at det er normalt at have tvivl, men at han eller hun ikke står alene på vejen til valg af uddannelse. Lad også familie og venner fortælle om deres karrierevej og jobsituation for at give et indblik i alternative karriereveje og arbejdsmarkedet i det hele taget.

3. Test og reflekter sammen

Du er uden tvivl den, der kender dit barn allerbedst og kan derfor komme med input, som han eller hun måske slet ikke har overvejet. Tal om de ting dit barn er god til. Tænk over at samtalen ikke behøver at handle om at være god til biologi, tysk, eller matematik. Det kan være, at dit barn er god til at planlægge og koordinere, og måske også synes det er sjovt. Husk at tænke dit barns styrker på en anderledes måde, det kan blive en fordel, når I taler om uddannelse. En anden mulighed er at tage en uddannelsestest. Testen kan være et godt værktøj til at finde det rette match mellem dit barns interesser, styrker og mulige uddannelser. Lad dit barn tage denne test, og få på en hurtig måde et indblik i de uddannelsesmuligheder, der er. Drøft spørgsmålene sammen med dit barn og snak om dem undervejs. Husk at du sagtens kan komme med gode råd uden at overtage selve valget. Når testen er færdig, kan I sammen reflektere over de foreslåede uddannelser og finde ud af, hvad næste skridt er.

4. Få mere viden – snak med eksperterne

Send en mail eller ring til én af vores erhvervs- og uddannelsesvejledere. Du finder en oversigt her. Eller ring til den centrrale vejledning, som kan hjælpe dig videre:

  • Tlf.: 58 56 70 00

De kan svare på spørgsmål om stort set alle uddannelser og give dit barn redskaberne til at håndtere det svære uddannelsesvalg. UddannelsesGuiden har også en forældreside, hvor du kan finde mere information om, hvordan du som forældre kan støtte op omkring dit barns uddannelsesvalg. Læs mere her.

Eller tag fat i Ungdommens Uddannelsesvejledning, der også står klar til at vejlede unge under 25 år om valg af uddannelse og job. Find det nærmeste UU-center her.

5. Besøg os

Kom forbi og oplev vores skole. Vi har forældreaftener, hvor du kan komme og opleve alle vores uddannelser og se vores hyggelige og ambitiøse studiemiljø. Deltag hvis du kan, det er det hele værd og det giver dig en hel anden fornemmelse af skolen. Du får selv mere viden, og du viser dit barn, at du også er nysgerrig på de mange uddannelsesmuligheder.

Spørg gerne andre unge til råds om, hvordan det er at gå på Selandia, eller hvordan det er at være praktikant i en virksomhed.