EUX – TO UDDANNELSER I ÉN

EUX er det oplagte valg til ham eller hende, som ikke ønsker at vælge noget fra. Det er en ungdomsuddannelse, der giver den unge mulighed for både en karriere i erhvervslivet og muligheden for at læse videre.

Har du spørgsmål?

Kontakt vores studievejledere for at få svar på dine spørgsmål:
Erhvervsuddannelser

Handelsgymnassium

Teknisk gymnasium

  • Peter Georg Rasmussen
    Tlf.: 60 29 94 92
    Mail: pgra@sceu.dk

De unge står over for mange valg, når de skal vælge den ungdomsuddannelse, der passer til dem. Mange unge i 9. – eller 10. klasse ved endnu ikke, hvad de vil efter grundskolen. Derfor kan det være svært at træffe et valg for livet i en så tidlig alder. Derfor er EUX-uddannelsen det rigtige valg for mange. Her får dit barn både en erhvervsfaglig uddannelse kombineret med gymnasiale fag. Uddannelsen tager ca. 4 år og på den måde, kan han eller hun vælge at læse videre på et senere tidspunkt.

Dit barn kan blive alt det, han eller hun drømmer om med en EUX. EUX er det oplagte valg til ham eller hende, som ikke ønsker at vælge noget fra. Det er en ungdomsuddannelse, der giver den unge mulighed for både en karriere i erhvervslivet og muligheden for at læse videre på en videregående uddannelse på universiteter, professionshøjskoler eller erhvervsakademier.

Få overblik over EUX – 8 skarpe

Hvad står EUX for?

EU står for erhvervsuddannelse, og X’et står for gymnasial eksamen.

Hvilke uddannelsesretninger kan man vælge imellem?

Dit barn kan vælge mellem to EUX uddannelsesretninger: Teknisk erhvervsuddannelse med EUX og EUX Business.

Læs mere om teknisk EUX her og om EUX Business her.

Hvad skal dit barn kunne for at tage en erhvervsuddannelse med EUX?

Dit barn skal kunne lide at arbejde både praktisk men også teoretisk og kunne lide at lave lektier. For at tage en uddannelse med EUX, kræver det, at din datter eller søn er målrettet, fagligt dygtig og energisk.

Hvad er adgangskravene?

Hvis dit barn kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal de minimum have 02 i matematik og dansk. Det kan du læse mere om her.

Hvor svære er fagene?

På EUX Business har dit barn fag på følgende niveauer:

  • Grundforløbet: Dansk, matematik, engelsk, samfundsfag, IT, erhvervsøkonomi, organisation og afsætning på C-niveau.
  • Hovedforløbet: Dansk på A-niveau samt engelsk og IT på B-niveau. Dit barn kan vælge enten virksomhedsøkonomi eller matematik på B-niveau. Derudover løfter han eller hun fag fra grundforløbet til B-niveau, og man skal tage to eller tre nye fag på C-niveau (f.eks. erhvervsret, kulturforståelse, innovation og iværksætteri, 2. fremmedsprog eller markedskommunikation)

På teknisk EUX har du fag på følgende niveauer:

  • Grundforløbet: Dansk, matematik og teknikfag på A-niveau samt engelsk, fysik, kemi, teknologi på B-niveau. Alt efter hvilken EUX uddannelse dit barn vælger, vil han eller hun møde fag som industriteknologi, byggeteknologi, biologi på B-niveau eller erhvervsøkonomi på C-niveau.
  • Hovedforløbet: Dansk på A-niveau og engelsk, matematik, samfundsfag og fysik på B-niveau. Nogle vil have byggeteknologi, industriteknologi, teknikfag eller fysik og matematik på henholdsvis A- eller B-niveau.

Hvor lang tid tager det?

På den tekniske EUX tager uddannelsen cirka fire år. Den præcise tidsperiode afhænger af, hvilken teknisk EUX-uddannelse dit barn vælger. På EUX Business tager uddannelsen også fire år. På EUX Business kan du også vælge at ”hoppe af” uddannelsen efter 2 år og søge ind på en videregående uddannelse.

Skal dit barn tage sin erhvervsuddannelse med EUX?

På nogle uddannelser kan dit barn selv vælge, om han eller hun vil tage uddannelsen med EUX. På andre uddannelser kan uddannelsen kun tages med EUX. Her på vores hjemmeside kan du i infoboksen nederst på alle vores uddannelsesbeskrivelser læse, om uddannelsen kan tages med EUX.

Kan dit barn læse videre?

Med en EUX kan dit barn fortsætte på en videregående uddannelse på samme niveau, som elever med en gymnasial uddannelse. I sjældne tilfælde, skal dit barn dog supplere med fag på et højere niveau – spørg vejlederen på den uddannelse, du gerne vil starte på.

Bliver dit barn student?

Dit barn får en uddannelse, der svarer til en hf-uddannelse. EUX-studenter kan vælge at få en hue, når de er færdige med EUX-uddannelsen.

Og sådan her ser den ud.

 

Mød Kristian og Frederik, der går på EUX Business:

Få her en fornemmelse af, hvad en EUX er: